Hieronder zijn enkele restauraties beschreven uitgevoerd aan houten objecten.
15e eeuwse Madonna
Grafkapel Familie Van Vollenhoven
Restauratie grafkisten
Basiliek De Nieuwe Bavo, Haarlem
Restauratie van de hijsluiken in de klokkentorens.
Grafkelder Adriaan Pauw, Oude Kerk Heemstede
Pendule Religieuze
Bronsgieten en glas-in-lood
Bijgiet mogelijkheden ontbrekend beslag.
Restauratie en reproductie historisch glas-in-lood.
Medicijnkist Louis Vuitton.
Ontwerp voor Franse Rode Kruis. Veldkoffer, WO I
Madonnabeeld, gepolychromeerd eikenhout. Keulen, 15e eeuw
Het beeld heeft grotendeels nog een mooie polychromie. Goud, rood, blauw en zelfs nog een donkergroene laag in de mantel die een geschoren wollen trijp moet voorstellen.
De beschildering zit op een stuclaag van gips. Deze laat op veel plekken los. Alle los komende delen zijn gefixeerd met hazenlijm. En de meest storende hiaten in de polychromie-laag zijn opgevuld met modestuc en plaatselijk geretoucheerd. Een conserverende restauratie met als uitgangspunt: ontstoren, en zo min mogelijk ingrijpen.
Grafkapel Familie Van Vollenhoven, Algemene Begraafplaats Heemstede
De kapel is in opdracht van Maurits Van Vollenhoven gebouwd, en kwam gereed vlak voor zijn overlijden in 1885.
In de kelder van de graftempel staan drie kisten: die van Maurits, z’n vader en z’n vrouw. Doordat de kapel decennia lang erg verwaarloosd is, hebben de kisten het ook zwaar gehad. Veel bruinrot, ontbrekende onderdelen, doorgerotte bodems, ontbrekend snijwerk, aangetaste afwerkingen en beslag.
Voor een mooi overzicht van de restauratie kunt u kijken naar deze film die is gemaakt door Gerard van Schie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de bronzen klokken uit de klokkentorens geroofd en omgesmolten tot oorlogsartillerie.
Bij het verwijderen van de klokken zijn de gedecoreerde luiken waardoor ze gehesen worden hardhandig gebruikt en zwaar beschadigd geraakt. In de decennia na de oorlog zijn nog meer beschadigingen opgetreden. Zo zijn bijvoorbeeld grote gaten centraal door het snijwerk geboord voor de kettingen van de kroonluchters. De restauratie is uitgevoerd in samenwerking met Annemieke Heuft van Heuft Historische Binnenruimten.
In de Oude Kerk in Heemstede ligt Adriaan Pauw en zijn familie begraven.
Deze twee kisten zijn gebouwd in 1939. Ze zijn toen gemaakt om alle overgebleven stoffelijke resten van de familie in te herbergen. Er stonden namelijk ooit 56 kisten! Waaronder ook kinderkistjes. Van de oude kisten zijn slechts enkele details over. Details voornamelijk van de 18e eeuw. De reden dat deze twee kisten nu al zo slecht zijn na 80 jaar, is vanwege het slechte klimaat in de kelder. Tijdens een grote verbouwing in 1939 zijn de ventilatiegaten van de kisten dicht gemaakt waardoor er geen luchtstroom meer was. Het is daardoor zeer vochtig geworden in de kelder: een walhalla voor schimmels. Hier is door ons ook advies voor beheer en behoud uitgebracht. De kanalen zijn weer open gemaakt en een thermohygrometer meter is opgehangen zodat de temperatuur en luchtvochtigheid gemonitord kan worden.
De restauratie was puur conserverend. De kisten en de oude fragmenten zijn ontdaan van oppervlakte schimmels, evenals de vloeren en gewelven zelf. Alle kostfragmenten zijn van de vloer gehaald en op roestvrijstalen roosters gelegd. Voor een betere luchtcirculatie rondom de objecten, en contact te vermijden met de grond of de muur.
Pendule Religieuze met Boulle marquetrie, 4e kwart 17e eeuw, Frankrijk.
Deze pendule is belijmd met Boulle marquetrie, bestaande uit schildpad en messing. Het messing is losgekomen en een deel van het schildpad ontbreekt. De schildpad is aangevuld en het messing is aan de achterzijde gereinigd, ontvet, opgeruwd en terug gelijmd.
Ontbrekend metaalwerk op meubels of in interieurs kan bijgegoten worden. Er wordt een mal gemaakt en het object wordt gegoten. Dit komt grof gegoten van de bronsgieter vandaan en moet geveild, gepolijst en gepatineerd worden voordat het gemonteerd wordt.
Beschadigd of ontbrekend glas-in-lood pakken wij aan in samenwerking met Vlak Glasstudio in Haarlem.
Deze First-Aid Kit is een houten veldkoffer, ontworpen door Louis Vuitton, voor het Franse Rode Kruis tijdens de 1e wereldoorlog. De koffer is gebaseerd op een eerder ontwerp uit 1906, waar de medicijnkoffer werd ingezet als reisapotheek.
De koffer heeft aan de zijkant een slot. Aan de binnenzijde is alles zeer systematisch ingedeeld en opgeborgen. Dit exemplaar was in het verleden aan de binnenzijde volledig crème wit geschilderd. Ook waren de popnagels aan de buitenzijde zwart overschilderd. Het massief elsenhouten bakje aan de binnenzijde was ernstig aangetast; er zaten gaten in de bodem.
De opdrachtgever vroeg een nieuw elzenhouten bakje. Alle crèmekleurige verf aan de binnenzijde is mechanisch verwijderd, tot op het blanke hout. Ook de zwarte verf op de popnagels is verwijderd, zodat er weer contrast ontstaat tussen zwart gelakt ijzeren beslag en messing popnagels met ‘Louis Vuitton’ erin gestanst.